För den som inte vill arbeta med stora tunga stenar som i stenlitografi är i stället papperslitografi en rolig och lätt teknik att pröva. Uttrycket blir detsamma. För att skapa papperslitografiska verk arbetar du med tryckpapper med liten eller ingen gräng, kontrastrika laserutskrifter i svartvitt, mjuka valsar, vatten, koppartrycksfärg, sax, gummi arabicum och mjuka svampar. 

Arbetsbordet

En koppartryckspress behöver du också ha. Med denna teknik kan du arbeta i lager, som kollage eller bilder platt placerade på pappret. Det beror ju på vilket uttryck man är ute efter förstås. Mycket av arbetet kan förberedas hemma innan du går till verkstan för tryckning,

Tryckfärger och valsar

Metoden kräver att du är lätt på handen och följsam eftersom dina laserutskrifter kommer att bada i vatten, valsas med gummi arabicum och med oljefärg. Pappret får inte torka under processens gång, så när du lägger på färg på ditt motiv är det viktigt att varva med vatten. Däremot måste kopian torka i ca 30 minuter mellan tryckningarna, annars håller inte kopian. Det är en pysslig metod men bilderna blir så fina! Nedan och överst ser du bildexempel:

Papperslito Ax Riise
Papperslitografi , format 21 x 26 cm.