Jag deltog i en workshop i monotypi på Konstnärernas Kollektivverkstad i Stockholm. Vi var 6 stycken som jobbade i grafikverkstan tillsammans med Cecilie som höll i workshopen. I ett tidigare inlägg kan du även läsa om en utställning som jag och Cecilie hade i december 2017, läs mer här.

Förberedelser inför tryckning

Vi samlades i köket för en kaffe medan Cecilie berättade om monotypins historia och förstås om olika metoder och material. Sedan var vi alla ivriga att sätta i gång. Efter en genomgång av Cecilie där hon använde sig av metoden att måla med pensel direkt på tryckplåten, i detta fall en plastskiva, satte vi alla fart och lät kreativiteten flöda. Monotypi kan man arbeta med i ett snabbt flöde om man vill och du behöver t ex inga syrabad. Varje tryckt bild blir unik eftersom motivet inte behålls efter tryckning.

Tryckning och torkning av bilder

Vi prövade olika strukturer som man får av t ex tråd, tarlatan, nätpåsar för lökar, spets med mera. De ger fina avtryck i bilden, se bilden överst på sidan. Vi valsade en bottenfärg på plåten och arbetade oss fram till en bild med hjälp av bland annat penslar, suddgummi, tops, plastkort och pennor. Det blev många roliga och lyckade resultat.

Monotypi går att kombinera med andra grafiska tekniker, så om du har t ex en fotopolymerplåt med motiv som du vill arbeta vidare med så går det bra.